Optimale luchtvochtigheids niveau

I humidoren ska cigarrerna förvaras i en relativ fuktnivå av cirka 68-74%. Generellt sett anses cigarrens smaker bäst tillvaratas och utvecklas i detta klimat. Denna nivå av fuktighet bidrar även till att cigarren brinner jämnt. Vid en relativ fuktighet av 70% och en temperatur av 18°C, innehåller luften ungefär 10 gram vatten/kubikmeter luft. I denna miljö absorberar cigarren den ideala mängden fuktighet, nämligen 14% av sin egna vikt.

Torra cigarrer blir mycket ömtåliga och brinner snabbare på grund av att cigarrens egna fuktighet inte saktar ner processen. Cigarrens smak blir dessutom skarp och aningen bitter.

Dock brinner allt för fuktiga cigarrer ojämnt och smaken blir tung och sur.

Ett fåtal cigarrkännare uppskattar dessa förändringar i cigarrens smak och förvarar dem därför medvetet i en torrare eller fuktigare miljö än vad som brukar rekommenderas. Du kan med säkerhet lagra dina cigarrer under en lång period i spännvidden mellan 65-75%. Om fuktnivån skulle överstiga 80%, bör du dock vidta åtgärder. I annat fall kan cigarren börja ruttna och mögla.

fortsätt till “Svamp eller akrylpolymer”

De luchtbevochtiger van spons of van acryl polymer

Tot onlangs wendden alle luchtbevochtigers het zelfde eenvoudige mechanisme aan. Hetzij een EUR 1000 merknaam humidor of een EUR 60 humidor zonder merk, allen waren uitgerust met een plastiek of metale kast dat een spons bevat als luchtbevochtiger. De prominentste fabrikant van deze luchtbevochtigers was het Franse bedrijf Credo. De naam Credo wordt daarom vaak gebruikt als synoniem voor dergelijke op spons-gebaseerde luchtbevochtigers. Aangezien het niet bijzonder moeilijk is om deze items te vervaardigen, werden zij spoedig gekopieerd door fabrikanten in Zuidoost-Azië. Wie de luchtbevochtigers voor een fractie van de prijs van Credo luchtbevochtigers met vergelijkbare functionaliteit aanboden. Bij het gebruik van spons-luchtbevochtigers wordt het gebruik van de speciale oplossingen van de propyleenglycol geadviseerd, dat de kenmerken van spons-luchtbevochtigers verbetert.

Tijdens de laatste jaren, hebben de fabrikanten met alternatieve systemen van bevochtiging geëxperimenteerd. Jammer genoeg, vaak ten koste van de humidorkoper, omdat zelfs de erkende humidorfabrikanten embryonale systemen aanboden die aan de kwaliteits eisen voldeden. Uiteindelijk, zijn het slechts de polymer acryl luchtbevochtigers die wijd onder de diverse humidormerken als alternatief aan de nog overwegende op spons-gebaseerde luchtbevochtigers aangeboden worden. Deze luchtbevochtigers werden specifiek bekend onder de merknaam de “Bewaarder van de Sigaar” van een Amerikaanse fabrikant. Als het correcte polymeer wordt gebruikt hebben zij de zeer positieve eigenschap om de relatieve vochtigheid te kunnen stabiliseren op een niveau van ongeveer 70-72% en aan schommelingen in het vochtigheidsniveau zich sneller aan te passen dan traditionele op spons-gebaseerde luchtbevochtigers. Momenteel, bieden de verschillende fabrikanten gelijkwaardige luchtbevochtigers, soms zelfs onder de zelfde naam aan. Jammer genoeg is het niet meer absoluut gewaarborgd dat het correcte polymeer binnen alle luchtbevochtigers van het acry lpolymer wordt gebruikt.
Het high-tech acryl polymer binnen het luchtbevochtiger element kan grote hoeveelheden vloeistof absorberen. Het moet slechts met gedistilleerd water worden gevuld. Men zou moeten opmerken dat het vochtigheidsniveau binnen een nieuwe humidor ook met de luchtbevochtigers van het acryl polymer slechts na ongeveer twee dagen stabiliseert.
Alles bij elkaar, zijn de luchtbevochtigers van het acryl polymer zeer aan te bevelen aangezien zij een stabieler vochtigheidsniveau handhaven en minder frequent controle en onderhoud door de gebruiker vereisen. Bovendien is het gevaar van bacteriële verontreiniging lager in polymer luchtbevochtigers dan in op spons-gebaseerde luchtbevochtigers. Nochtans, kan het gevaar van bacteriële verontreiniging niet volledig worden geëlimineerd , zoals vaak wordt geëist. Om het gevaar van bacteriële verontreiniging te minimaliseren, moet elke luchtbevochtiger (gebaseerd op spons of polymer) na ongeveer twee jaar worden vervangen!

Adorini biedt met de “adorini deluxe premium luchtbevochtiger” een van de belangrijkste bevochtigingssystemen wereldwijd aan die op high-tech kristallen van polymer acryl worden gebaseerd. Het automatische effect van de acryl polymers wordt aangevuld door de mogelijkheid om de uitgezonden vochtigheid via regelbare openingen van de luchtbevochtiger kast te verfijnen.
Over het algemeen verstrekken de eenvoudig op spons-gebaseerde bevochtigingssystemen voldoende bevochtigingsprestaties als de bovengenoemde oplossing van de propyleen glycol regelmatig wordt toegepast (zie propyleen glycol vloeistof ). De luchtbevochtigers die op acryl polymeren worden gebaseerd bezitten een superieure capaciteit om een constante vochtigheid te handhaven en dalingen in vochtigheid op korte termijn snel te compenseren aangezien zij regelmatig voorkomen bij het openen van de humidor. Het gebruiken van acrylpolymeren minimaliseert ook het gevaar van bacteriële verontreiniging en over een langere tijdspanne wordt de hogere aankoop prijs van op polymeer-gebaseerde luchtbevochtigers gecompenseerd door de besparingen van het niet moeten kopen van de speciale oplossingen van de propyleenglycol

ga verder naar de luchtbevochtiger vloeistof

Het geheim van de correcte vloeistof of het magische effect van de propyleenglycol

Gelieve op te merken dat de nieuwe acryl polymer luchtbevochtigers (zoals de adorini deluxe premium luchtbevochtiger) slechts met gedistilleerd water zou moeten worden gevuld. Het gebruik van propyleenoplossingen met de acryl polymer luchtbevochtigers kan in een daling van de bevochtigingsprestaties van de luchtbevochtiger resulteren. Daarom zijn de volgende verklaringen slechts toepasselijk voor traditionele op spons-gebaseerde humidors.

De volgende twee vloeistoffen zouden voor het vullen van op spons-gebaseerde luchtbevochtigers moeten worden gebruikt:

  • Gedistilleerd water (beschikbaar in auto onderdelen winkels, aphotheken, etc.)
  • Speciale betvattende oplossing van 50% propyleen glycol en 50% gedistilleerd water

De glycol van het propyleen is een kleurloze onschadelijke vloeistof, die twee uiterst gunstige kenmerken voor zijn gebruik in de humidors heeft. Ten eerste, wordt de vorming van schimmel evenals bacteriën actief verhinderd. Ten tweede, vormt de propyleenglycol een dunne laag op de oppervlakte van de luchtbevochtiger, die vochtigheid op vochtigheidsniveaus van meer dan 70% absorbeert en die vochtigheid op vochtigheidsniveaus onder 70% uitzendt. Op deze wijze, is de luchtbevochtiger automatisch en zal het vochtigheidsniveau op een optimaal niveau van ongeveer 70% stabiliseren. Het zou in het begin een paar dagen kunnen vergen tot de propyleenglycol een oppervlaktelaag vormt en een optimaal vochtigheidsniveau wordt bereikt.
De glycol van het propyleen wordt ook genoemd; Propanediol 1,2. Het zou nooit met ethyleenglycol moeten worden verward (die vaak als glycol wordt bedoeld)! De zuiverheid van de propyleenglycol zou de drug en voedselveiligheidsnorm moeten tevredenstellen.

Het gedistilleerde water heeft in zoverre een voordeel over normaal kraanwater dat het de luchtbevochtiger tegen verkalking en schimmel beschermt. Het normale kraanwater bevat mineralen, die de poriën van de luchtbevochtigerspons kunnen verstoppen. Bovendien, bevat het normale kraanwater chloor en bacteriën, die het aroma binnen humidor zouden kunnen beïnvloeden en tot schimmel kunnen leiden

ga verder naar “hervullen – hoe vaak? “

Hervullen – hoe vaak?

De op polymeer-gebaseerde luchtbevochtigers (b.v.adorini deluxe premium luchtbevochtiger) zouden één keer per maand met gedistilleerd water opnieuw moeten worden gevuld. Hoe vaak de luchtbevochtiger opnieuw moet worden gevuld hangt af van verscheidene factoren: Frequentie van het openen van de humidor, aantal opgeslagen sigaren, grootte van de luchtbevochtiger, externe vochtigheid, buiten temperatuur, enz.
Met op spons-gebaseerde luchtbevochtigers is het opnieuw te vullen proces ingewikkelder. Voor de eerste keer zou het vullen van de luchtbevochtiger slechts met de speciale oplossing van de propyleenglycol water moeten worden opgevuld. Het gedistilleerde water verdampt wezenlijk sneller dan de inhoud van de propyleenglycol. Daarom zou de humidor ongeveer één keer per maand uitsluitend met gedistilleerd water opnieuw moeten worden gevuld. De speciale oplossing van de propyleenglycol zou slechts moeten worden toegepast wanneer het vochtigheidsniveau in humidor plotseling daalt. Afhankelijk van de buitentemperatuur zou dit het geval na ongeveer 3-6 maanden kunnen zijn. Onder geen omstandigheden zou de oplossing vaker opnieuw moeten worden gevuld noch zou een oplossing uitsluitendvan propyleenglycol ooit moeten worden gebruikt aangezien het bevochtigingssysteem geen vloeistof zal kunnen absorberen en de luchtbevochtiger onbruikbaar kan worden.

ga verder naar informatie over de hygrometer: “digitaal of analoog”