Moet het altijd spaanse cedar zijn?

Hoofdzakelijk drie types van hout worden gebruikt voor de binnen voering van de humidor:
  • Spaanse cedar (bij uitstek het meest populair)
  • Amerikaanse (of Canadese) rode cedar
  • Honduraanse mahonie

Spaanse cedar biedt de volgende voordelen ( botanische term “cedrela odorata”):

  • Bescherming tegen tabaks wormen – door de speciale geurige kwaliteit van de ceder
  • Hoge luchtvochtigheids absorptie capaciteit – dit zorgt ervoor dat een stabiel klimaat binnen humidor zal worden gehandhaafd en schimmel wordt verhinderd
  • Ondersteunt de sigaren in hun verouderings proces
  • Positief effect op de smaak van de sigaren

De Spaanse ceder komt niet uit Spanje, zoals men zou kunnen veronderstellen, maar wordt over het algemeen uit Brazilië en andere landen van Zuiden en Midden-Amerika ingevoerd. In sommige individuele gevallen kan hars zichop de oppervlakte van het hout vormen (Zie ook humidor bloedt / hars ). Het risico van harsvorming kan wezenlijk worden verminderd door het hout eerder zorgvuldig te drogen.

De Amerikaanse rode ceder is ondergeschikt aan Spaanse ceder in vochtigheidsabsorptie en het scheidt een intenser aroma af. Sommige humidorfabrikanten gebruiken Amerikaanse ceder omdat het minder duur is en met dit hout geen gevaar van harsvorming is. In het bijzonder bij het opslaan van sigaren voor langere periodes zullen de sigaren een sterk bosrijk aroma aannemen dat over het algemeen niet wordt gewenst.

Honduraanse mahonie heeft een luchtvochtigheids absorptie vergelijkbaar met dat van Spaanse ceder en heeft tergelijke tijd een minder intense geur. Dus, jammer genoeg, is het afschrikmiddeleffect op wormen en de gewenste smaak van sigaren ook niet zo goed als met Spaanse ceder. De veneer van het binnenste hout zou onbehandeld moeten zijn.

Voor sigarenopslag op lange termijn zouden die humidors moeten worden verkozen die met Spaanse ceder gevoerd zijn. Voor kabinetshumidors kan ander hout met de hoge capaciteit van de vochtigheidsabsorptie ook worden gebruikt omdat in kabinetshumidors de sigaren over het algemeen in hun originele Spaanse cederdozen worden opgeslagen. Een dienblad dat van Spaanse ceder wordt gemaakt is aan te bevelen voor het opslaan van individuele sigaren in kabinetshumidors. Alle adorini humidors worden uitsluitend gemaakt met een voering van Spaanse ceder.

ga verder naar “veneer of stevig hout”