Veneer of een constructie van stevig hout?

Er zijn twee verschillende opties om de humidors te construeren:

  • Gebaseerd op MDF (middelgrote dichtheids houtvezelplaat), is de binnenkant gevoerd met een veneer van Spaanse ceder en de buitenkant bestaat uit een veneer van één of ander type van hardhout (vaak kers).
  • De volledige humidor kast wordt vervaardigd van stevig hout en is binnen in gevoerd met Spaanse ceder (soms wordt de volledige humidor gemaakt van stevige Spaanse ceder zonder enige binnen voering).

Tegenstrijdig aan de algemene opinie, stevige houten humidors zijn niet noodzakelijk superieur aan veneer humidors. De hogere prijs van het materiaal van stevige houten humidors zal gewoonlijk meer dan gecompenseerd worden door de wezenlijk ingewikkeldere bouw van veneer humidors. Aangezien de vochtigheid binnen de humidor veel hoger is dan de externe vochtigheid, breidt het interne hout zich uit en het leidt tot spanningen in de muren van humidor. Hier hebben de veneer humidors het voordeel dat de interne MDF met een verhoging van vochtigheid minder zal uitbreiden. Aldus, zullen minder spanningen in de binnenkant van humidor zich ontwikkelen, spanningen die anders tot barsten en misvormingen in het deksel van humidor zouden kunnen leiden. Een ander voordeel van de veneer bouw is dat hoge lak afwerking beter op een hardhout veneer kan worden toegepast.

Stevige houten humidors van Spaanse ceder zijn vatbaarder voor deuken en schade aangezien het hout zeer zacht is. Zoals eerder vermeld, beperkt de zachtheid van de Spaanse ceder de glans en de duurzaamheid van de buitenlak. Om deze redenen, is de bouw van humidors die op MDF in plaats van stevig hout wordt gebaseerd de norm in de humidor productie geworden.

ga verder naar “hermetische afsluiting?”