Hygrometers – analoog of digitaal

Humidors worden over het algemeen aangeboden met analoge hygrometers. Drie systemen van analoge hygrometers moeten worden onderscheiden:

  • Analoge hygrometers met een metale vering:
    Hygrometers met een metale vering worden in het overgrote deel van alle humidors gebruikt. Deze hygrometers zijn minder duur,maar hebben een beperkte nauwkeurigheid.
  • Analoge natuurlijke haar hygrometers:
    Hygrometers met natuurlijk haar zijn nauwkeuriger. Jammer genoeg, is het onderhoudswerk dat wordt vereist om de nauwkeurigheid van deze hygrometers te handhaven aanzienlijk. Daarom zijn deze hygrometers over het algemeen niet de eerste keus voor gebruik in humidors.
  • Analoge synthetische haar hygrometers:
    De synthetische haar hygrometers zijn ongeveer even nauwkeurig als natuurlijke haar hygrometers. Bovendien vereisen zij geen onderhoud door de gebruiker. Daarom zouden zij de eerste keus voor gebruik in humidors moeten zijn.

Adorini haar hygrometers meten vochtigheid die wordt gebaseerd op het uitstekende kwaliteit synthetische haar. Zij worden uitsluitend voor adorini geproduceerd door een Duitse fabrikant in een speciale “sigaren uitgave ” die voor de hoge niveaus van vochtigheid binnen humidors wordt geoptimaliseerd. De hygrometers bereiken de hoogste nauwkeurigheid binnen een beperkt interval van vochtigheid. De normale hygrometers zijn daarom ingesteld om de hoogste nauwkeurigheid op een veel lager vochtigheidsniveau van ruimte vochtigheid in het bereik van 30% tot 60% te meten. Voor de typische vochtigheidsniveaus van sigarenopslag van meer dan 65%, vermindert beduidend de nauwkeurigheid van deze normale analoge en digitale hygrometers.

De adorini haar hygrometer wordt gekalibreerd verscheept dus over het algemeen wordt geen werkzaamheden aan de kaliberbepaling vereist. De humidor kan ook met een digitale hygrometer worden uitgerust. De digitale hygrometers staan een gemakkelijkere leesbaarheid toe en vereisen geen kaliberbepaling. Let wel op dat de digitale hygrometers ook wat tijd vergen om aan veranderingen in vochtigheid aan te passen en zullen veranderingen niet direct tonen. De digitale hygrometers zijn niet noodzakelijk nauwkeuriger dan analoge hygrometers. De adorini digitale hygrometer is één van de weinige digitale hygrometers op de markt die voor beste nauwkeurigheid op vochtigheidsniveaus van meer dan 65% wordt geoptimaliseerd.

ga verder naar “meten van nauwkeurigheid”

Het meten van nauwkeurigheid

De analoge hygrometers moeten voorafgaand aan het eerste gebruik worden gekalibreerd. De uitzonderingen op deze regel zijn de hygrometers van het adorini haar, die zorgvuldig gekalibreerd zijn vóór verzending. Niettemin, kan zelfs de adorini hygrometer opnieuw kalibreren vereisen, in gevallen van sterke schokken tijdens het transport .

Zoals eerder vermeld, is de nauwkeurigheid van de overwegende metalen veer hygrometers beperkt. Hoger is de nauwkeurigheid van de hygrometers van het adorini haar, die geoptimaliseerd zijn voor het hoge niveau van vochtigheid die binnen de humidor gevonden kan worden. Nog zou men zich ervan bewust moeten zijn dat, in vergelijking met het meten van temperatuur, het meten luchtvochtigheid fysisch minder nauwkeurig is. Zelfs bij hygrometers voor professioneel laboratorium gebruik met prijzen van meer dan EUR 100, waarborgen de fabrikanten een nauwkeurigheid van slechts +/- 2%.

De analoge hygrometers zouden één keer per jaar opnieuw moeten worden gekalibreerd. Als een humidor met een traditionele metale veer hygrometer is uitgerust, dan is het bijzonder belangrijk om aandacht aan veranderingen in het luchtvochtigheidsniveau te besteden. Bij het gebruik van luchtbevochtigers die op acrylpolymeren worden gebaseerd of op spons-gebaseerde luchtbevochtigers met de oplossing van de propyleenglycol (Zie uitleg over luchtbevochtigers ) zou de luchtvochtigheid automatisch op ongeveer 70% moeten stabiliseren. Hier moet men het gedistilleerde water of propyleenglycol (voor op spons-gebaseerde luchtbevochtigers) opnieuw vullen zodra de vochtigheid daalt. In geval van twijfel, aanraking van de sigaren zou moeten nagaan of zij in het geschikt ´klimaat´ worden opgeslagen.

ga verder naar informatie over de correcte voorbereiding van de humidor: “Kalibreren van de hygrometer”