Het meten van nauwkeurigheid

De analoge hygrometers moeten voorafgaand aan het eerste gebruik worden gekalibreerd. De uitzonderingen op deze regel zijn de hygrometers van het adorini haar, die zorgvuldig gekalibreerd zijn vóór verzending. Niettemin, kan zelfs de adorini hygrometer opnieuw kalibreren vereisen, in gevallen van sterke schokken tijdens het transport .

Zoals eerder vermeld, is de nauwkeurigheid van de overwegende metalen veer hygrometers beperkt. Hoger is de nauwkeurigheid van de hygrometers van het adorini haar, die geoptimaliseerd zijn voor het hoge niveau van vochtigheid die binnen de humidor gevonden kan worden. Nog zou men zich ervan bewust moeten zijn dat, in vergelijking met het meten van temperatuur, het meten luchtvochtigheid fysisch minder nauwkeurig is. Zelfs bij hygrometers voor professioneel laboratorium gebruik met prijzen van meer dan EUR 100, waarborgen de fabrikanten een nauwkeurigheid van slechts +/- 2%.

De analoge hygrometers zouden één keer per jaar opnieuw moeten worden gekalibreerd. Als een humidor met een traditionele metale veer hygrometer is uitgerust, dan is het bijzonder belangrijk om aandacht aan veranderingen in het luchtvochtigheidsniveau te besteden. Bij het gebruik van luchtbevochtigers die op acrylpolymeren worden gebaseerd of op spons-gebaseerde luchtbevochtigers met de oplossing van de propyleenglycol (Zie uitleg over luchtbevochtigers ) zou de luchtvochtigheid automatisch op ongeveer 70% moeten stabiliseren. Hier moet men het gedistilleerde water of propyleenglycol (voor op spons-gebaseerde luchtbevochtigers) opnieuw vullen zodra de vochtigheid daalt. In geval van twijfel, aanraking van de sigaren zou moeten nagaan of zij in het geschikt ´klimaat´ worden opgeslagen.

ga verder naar informatie over de correcte voorbereiding van de humidor: “Kalibreren van de hygrometer”