Schimmel vorming

Heldere vlekken die op de sigaren verschijnen kunnen twee fundamentele oorzaken hebben. Als de vlekken lichtgrijs in stoffige kleur zijn, en gemakkelijk met een doek kunnen worden afgeveegd dan zijn de vlekken slechts een resultaat van het normale het verouderings proces van de sigaren, dat niet de smaak van de sigaren schaadt. Als de vlekken verpulverd en blauwgroen van kleur zijn worden de sigaren besmet door schimmel. De schimmel kan zich vormen als de sigaren op bovenmatig hoge vochtigheidsniveaus worden opgeslagen. In zulke gevallen moeten de besmette sigaren worden verwijderd en zou de humidor zorgvuldig met een droge doek moeten worden schoongemaakt. De luchtbevochtiger zou zorgvuldig met warm water moeten worden schoongemaakt en als er schimmel op de luchtbevochtiger is, zou de luchtbevochtiger moeten worden vervangen. Onder geen omstandigheden zouden de besmette sigaren terug in de schone humidor moeten worden gezet.

ga verder naar “tabak worm”

De wormteistering van de tabak (Lacioderma)

De wormteistering van de tabak komt vooral voor als de sigaren bij bovenmatig hoge temperaturen worden opgeslagen. De sigaren worden geteisterd door wormen als kleine wormgaten op de buitenste sigarenbladeren kunnen worden gezien. Tijdens hun levensduur van twee maanden, kunnen de wormen een grootte bereiken van zelfs 5 mm. Alle geteisterde sigaren zouden onmiddellijk uit de humidor moeten worden verwijderd en zorgvuldig voor aanwijzingen van tabaksworm worden onderzocht. Na de scheiding van de geteisterde sigaren en het schoonmaken van de humidor, kunnen de resterende sigaren veilig terug in de humidor worden geplaatst.

Om er volledig voor te zorgen dat geen verdere larven binnen de sigaren hebben overleefd, zou men de sigaren voor een paar dagen in een diepvriezer kunnen zetten. Daarbij zou moeten worden opgelet dat de sigaren goed worden beschermd tegen omringende aroma’s. Na het bevriezen, moeten de sigaren geleidelijk aan worden ontdooid om het barsten van de tabaksbladeren te verhinderen. Anders, zouden de sigaren nooit in een diepvriezer of een ijskast moeten worden opgeslagen wegens de extreem lage vochtigheidsniveaus!

ga verder naar “te lage luchtvochtigheid “

De luchtvochtigheid is te laag

Als de luchtvochtigheid in de humidor te laag is, dan kunnen de volgende maatregelen genomen worden:

  • Men zou ervoor moeten zorgen dat de hygrometer volgens de zoute oplossingsmethode gekalibreerd is. En dat de luchtbevochtiger met een oplossing van de propyleenglycol (bij het gebruiken van een sponsluchtbevochtiger) werd gevuld en dat de binnenkant van humidor voldoende voor eerste gebruik werd bevochtigd.
  • Men kan de luchtbevochtiger met gedistilleerd water opnieuw vullen.
  • Als er na een lange tijd van gebruik een daling van de luchtvochtigheid voorkomt, zou het geval kunnen zijn dat de luchtbevochtiger gebrekkig is. Bij het gebruik van kraanwater bijvoorbeeld kunnen de poriën van de spons verstoppen of met overdreven hoge niveaus van de propyleenglycol zou de oppervlaktelaag de verdere absorptie van het gedistilleerde water kunnen verhinderen.

Het is vanzelfsprekend dat onmiddellijk na het plaatsen van droge sigaren in humidor de luchtvochtigheid daalt. Na een paar dagen, zou de luchtvochtigheid in humidor moeten stabiliseren. Ook leidt het openen van de humidor tot een daling op korte termijn van de luchtvochtigheid binnen in humidor. De afwijkingen van een paar percentages van 70% zouden niet van belang moeten zijn en men zou de verklaringen betreffende de nauwkeurigheid van vochtigheidsmeting ook moeten overwegen
(Zie hygrometer nauwkeurigheid ).

ga verder naar “De luchtvochtigheid is te hoog”

De luchtvochtigheid is te hoog

Als de luchtvochtigheid te hoog is dan kan het volgende worden gedaan:

  • Zorg ervoor dat de hygrometer volgens de zoute oplossingsmethode wordt gekalibreerd, dat de luchtbevochtiger met een oplossing van de propyleenglycol (bij het gebruiken van op spons-gebaseerde luchtbevochtigers) wordt gevuld en dat de binnenkant van humidor voldoende vóór zijn eerste gebruik wordt bevochtigd.
  • Slechts voor op spons-gebaseerde luchtbevochtigers: Als de oplossing van de propyleenglycol niet voor een paar maanden is gevuld zou het tijd kunnen zijn om de luchtbevochtiger met de oplossing van de propyleenglycol opnieuw te vullen.

De afwijkingen van een paar percentages van het 70% teken zouden niet van belangrijk belang moeten zijn en men zou de verklaringen betreffende de nauwkeurigheid van vochtigheidsmeting ook moeten overwegen. (zie hygrometer nauwkeurigheid).

ga verder naar”humidor bloedt / hars “

Humidor bloedt/ hars

De speciale oliën van Spaanse cederhout kunnen over tijd tot de vorming van hars op de houten oppervlakte leiden. Dit komt in het bijzonder voor als, strijdig met het hout dat in adorini humidors wordt gebruikt, het hout niet zorgvuldig droog vóór productie is geweest. De hars is zeer kleverig en kan gewoonlijk slechts met aceton worden verwijderd.

De plaatsen waar de hars verschijnt zouden met fijn-korrel schuurpapier moeten worden behandeld. Dit het schoonmaak proces moet 2-3 keer worden herhaald, in het bijzonder als de dikke cedervoering werd gebruikt. De kleverige hars schaadt niet de kwaliteit van de sigaren, het kan wel de buitensigarenbladeren beschadigen als de sigaren in direct contact met de hars komen.

Na het gebruik van schoonmakende producten moet humidor grondig worden geventileerd alvorens de sigaren terug in humidor worden geplaatst.

ga verder naar “Herleven van droge sigaren “

Het doen herleven van droge sigaren

Het opslaan van droge sigaren in een humidor kan hen tot hun vroegere conditie herstellen. Niettemin, moet de verhoging van vochtigheid geleidelijk aan plaatsvinden. Na ongeveer twee maanden opslag in een goed-gehandhaafde humidor zouden de sigaren hersteld moeten zijn. De droge sigaren zouden met voorzichtigheid moeten worden behandeld. Zij zijn zeer gevoelig en kunnen gemakkelijk breken.

ga verder naar “Verwijderen van vervelende geuren”

Hoe kan de vervelende geur in de humidor worden verwijderd?

Na het gebruik van schoonmakende producten kan de geur van de oplosmiddelen binnen humidor blijven. Men zou moeten opmerken dat schoonmakende middelen slechts in noodgevallen in de humidor moeten worden gebruikt. Om van de geur af te komen zou men het volgende kunnen proberen:

Eerst, zou humidor moeten worden geopend en grondig worden geventileerd.

Als dit niet helpt en de geur niet binnen een paar dagen is verdwenen kan men een glas wisky/brandewijn in de gesloten humidor (Let op: dit zal het aroma van humidor voor een lange tijd beïnvloeden!) plaatsen. Sommige aficionados voegen opzettelijk een paar druppels van wisky of brandewijn aan de luchtbevochtigervloeistof toe om het aroma van de sigaren te raffineren.

Hartelijk dank aan alle klanten van HumidorDiscount voor hun raad en suggesties. .

ga verder naar de humidor selectie van Humidordiscount.Nl